Just around the stream…

Το μεγαλύτερο πείραμα της Ανθρωπότητας ξεκίνησε.

Το μεγαλύτερο πείραμα της Ανθρωπότητας ξεκίνησε , σήμερα στο CERN (10/09/2008).

Το πείραμα , απλοικά θα λέγαμε , ότι έγκεται στην επιτάχυνση πρωτονίων – αντιπρωτονίων έως το 99,999% της ταχύτητας του φωτός, με σκοπό την μεταξύ τους σύγκρουση για τον έλεγχο της υπάρχουσας θεωρίας. ΟΙ δέσμες των σωματιδίων – αντισωματιδίων επιταχύνονται σε υπόγεια τούνελ μήκους 27 χλμ στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Η μηχανή (LHC) στο μέγιστο θα προσδώσει στα πρωτόνια – αντιπρωτόνια ενέργεια 14 Tev , από 7 Tev σε κάθε δέσμη.Ένα ev είναι η ενέργεια που αποχτά ένα φορτισμένο σωματίδιο  q  (Το φορτίο μετριέται σε Κουλόμπ) όταν επιταχυνθεί από διαφορά δυναμικού 1 Volt. Τα ηλεκτόνια – πρωτόνια – ποζιτρόνια (αντιηλεκτόνια) -αντιπρωτόνια έχουν το ίδιο στοιχειωδές φορτίο.Για τους περισσότερα ψαγμένους το στοιχειωδές φορτίο είναι ίσο με 1,6 επί 10 εις την μείον 19 Κουλόμπ σε απόλυτη τιμή (1,6×10^-19) .

Η ενέργεια 7 Tev μεταφράζετε σε 7 τριςεκατομμύρια ev (10 εις την 12 ev 10^12) που θα έχει στο max κάθε δέσμη επιτυνχάνεται με τα κατάλληλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Σήμερα τα σωματίδια δεν θα αποκτήσουν τέτοιες ενέργειες , απλά σήμερα “ζεστάνουν” την μηχανή.Η μηχανή σήμερα είναι στο ρελαντί.

Φυσικά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όταν οι δέσμες των πρωτονίων – αντιπρωτονίων , φτάσουν στην max ενέργεια και συγκρουστούν…
    


    


Πολλοί είπαν ότι αυτό θα είναι το τέλος της Γής , αφού θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα που θα ρουφήξει την Γή. Άκουσα μάλιστα ότι η μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί δεν θα μείνει στην Γή … θα ρουφήξει όλο το Σύμπαν…

(Η τελευταία πρόταση είναι η μεγαλύτερη ΜΠΟΥΡΔΑ που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό, εννοώ για το ότι θα ρουφήξει όλο το Σύμπαν…)
    

Κανείς δεν ισχυρίζετε ότι τα ξέρει όλα … «Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» (ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα) , πολύ περισσότερο η επιστήμη.

Η μηχανή του CERN o LHC είναι ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μικροσκόπιο , και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο , που κατασκεύασε ο Homo sapiens.Πως είναι δυνατόν???

Απλά με το LHC θα “δούμε” την συμπεριφορά της ύλης σε συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης.

Η μηχανή στο CERN ίσως είναι το πρώτο βήμα για να γεφυρώσει το πολύ μικρό με το πολύ μεγάλο.

Ισως είναι το πρώτο βήμα για το πέρασμα απο το επίπεδο μηδέν που είμαστε τώρα πολιτιστικά, σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Michio Kaku, στο επίπεδο ένα.
    

Απλά η επιστήμη ψάχνει , αυτός είναι ο σκοπός της.Η φυσική είναι θετική επιστήμη.Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι χρειάζετε το πείραμα για την επιβεβαίωση ή την απόριψη (ή την επέκταση) κάποιας ιδέας -θεωρίας.

Η φυσική (πάντα με την βοήθεια των μαθηματικών) όχι μόνο γνωρίζει ότι ένα + ένα δεν κάνει πάντα δύο…, αλλά είναι σε θέση να κάνει και επεξηγήσεις για ποίο λόγο και σε ποιές περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν είναι δύο.

Φυσικά και το κόστος του πειράματος είναι αστρονομικό αν όχι “κοσμολογικό”, όταν άνθρωποι στον πλανήτη ζούνε με ένα δολλάριο την ημέρα …ή πεθαίνουν λόγω έλλειψης τροφής ή νερού…

Αλλά θεωρείται ότι για αυτό ευθύνεται η επιστήμη???Δεν νομίζω…Κάτι άλλο φταίει, και είμαστε όλοι υπεύθυνοι , άσχετα που δεν το λέμε.

Κλείνοντας διαβάστε το τι είπε ο διάσημος φυσικός Steven Hawking

Πιστεύω όμως, πως θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μην βρούμε το Χιγκς. Αυτό θα έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκέψη μας. Στοιχημάτισα 100 λίρες πως δεν θα βρούμε το Χιγκς.

Ο επιταχυντής θα μπορέσει να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο εντοπισμός του πολυπόθητου μποζόνιου θα επιβεβαίωνε το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής του Χιγκς, ενώ η απουσία του θα προκαλούσε αναστάτωση στους θεωρητικούς φυσικούς.

Αλλά αν δεν βρεθεί το Χιγκς, δε σημαίνει πως το πείραμα θα αποτύχει, λέει ο επιστήμονας. «Αυτό που θα βρει ή δεν θα βρει ο LHC θα μας πει πολλά για τη δομή του σύμπαντος. «Ο LHC, όπως και το διαστημικό πρόγραμμα, έχουν ζωτική σημασία αν η ανθρώπινη φυλή δεν θέλει να πάθει ασφυξία και τελικά να εξαφανιστεί. Και τα δύο κοστίζουν λιγότερο από 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του πλανήτη».

Στίβεν Χόουκινγκ


Nikos M Mastromihalis

Advertisements

One response

  1. dimitra

    Προσωπικά δεν πιστεύω σε τίποτα από όλα αυτά. Δεν αποκλείω βέβαια να δημιουργηθεί μαύρη τρύπα και να καταβροχθήσει όλο το κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι για όλα αυτά φταίνε οι επιστήμονες κυρίως οι φυσικοί και όχι οι πολιτικοί.. Πιστεύω οτι δεν έχουν με τίποτε άλλο να παίξουν και παίζουν με τις ζωές μας για να κερδίσουν λίγο δόξα παραραπάνω. Καλά τα λέει ο Λιακόπουλος πως μας ψεκάζουν και οι Ελοχιμ πλησιάζουν.

    December 24, 2008 at 12:19 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s